Monday, January 21, 2013

mengebom terbul...

DAHSYAT BUNYINYAKAN.. mengebom terbul.. haha.. xda la yang bom umpan dia.. dedak kasi bom buat pangil ikan.. benda ni kalau ikutkan malas nak di layan. sebab air naik dan haruan tak sudi nak baham katak. kita cari la projek lain.. 


4 set ni kira tahap biasa. aku pernah guna 8 set.. hehehe

dengan berbekalkan 4 set joran berumpankan 1 kilo dedak aayam. aku melakukan misi megebom ikan terbul. dlu port ni port ikan toman, disebabkan kerakusan seorang insan yang mengunakan pukat tunda, stok ikan toman berkurang, yang tingal ikan ni la.. tu pun susah nak dinaikan. nak kena bom baru nak mengalah. haha..


dedak ayam + dedak merah = banyak lalat

aku xtau apa nama benda berjaring dengan spring ni. ada orang pangil bom jaring, ada orang pangil jarig. ada orang pangil jerat. ada orang pagil mata kail jaring. tah la.. aku pagil je jaring bom.. best ke?? huhuhu. kalau talapia.. xda nak enjut kuat sangat guna jaring ni. tapi terbul.. nak terbang pancing aku.. pehh.. brutal ikan ni henjut.. sampai nak masuk lombong pancing aku.. desebabkan ikan ni berkumpulan.. aku memang nak makan(buat pekasam sdap woo) aku pun guna 4 set.. x terjaga jadinya bila mula kena serang.. tapi ini latihan untuk ikan lais dan ngek-ngek bila tiba musimnya nanti.. haha.. KECIK2 PUN KALAU IKAN DIA SEDAP, X RUGI WOO.. LAIS SEKILO SUDAH MENCECAH HARGA RM 24 PER KILO, IKAN NGEK-NGEK SUDAH MENCECAH HARGA RM 16 PER KILO.. HARGA UNTUK KEPUASAN MELAYAN?? TAK TERNILAI DENGAN WANG RINGIT, MANYAK SYOK WOOO.. 




saiz ikan terbul ni xda la bagak sangat. tapi daya juang yang tinggi buat aku kekadang terkejut.. dah banyak kali pancing masuk lombong dan sungai.. aku salau guna set ringan je.. jadi dia punya aksi jadi maksimum.. memang syok.. yang tak syok bila ikan ni kena pada pangkal jaring.. rasa berat je.. kalau hujung2. melawan.. huhuhu. aku memang tak menang tangan melayan ikan ni..


dalam trip yang ni.. paling banyak naik sekali henjut cuma 3 ekor. tu pun aku xda ambik gambar.. tengah rancak orang kata.. haha..



umpan - dedak ayam + dedak merah
lokasi - lombong pasir kampung ngahmarto
ikan sasaran - terbul

hasil dia.. huhuhu.. dekat 7 kilo jugak aku bawak balik hari tu..  memang puas la aku siang ikan ni.. time cari best je kan.. time nak siang.. rasa malas je...


sebab rasa bosan xda projek lain.. dan haruan memang x sudi nak baham katak.. return lagi port ni.. haha.. megebom lagi.. kat lombong ni, ikan lampam jawa banyak.. tapi segan2 nak makan umpan.. boleh pulak dia langar jaring..

ni gambar hero kita yang dapat ikan lapam jawa dengan teknik mengebom dedak.. haha.. yang last tu aku dengan 3 ekor ikan skali naik.. banyak kali woo naik 3 ekor ni.. trip kali ke 3 ni kurang sikit, pasal lambat sampai dan pulang awal.. dapt dalam 4 kilo je.. rezeki tuhan bagi. Alhamdulillah...

tu dia

stedy ali stedy

sebab ikan lampam ni naik, dia mengumumkan dia juara hari tu. hahhaha



aku rasa ada skali tu 4 ekor naik

mungkin esok lusa aku akan turun ke sini lagi, tgh cuti panjang ni. projek xda, hehehehe
apapun cara janji dapat pegang joran layan ikan itu sudah dikira puas..

SEKIAN

4 comments:

apiz said...

seronok baca blog abg ni... saya org parit khalid.. baru nk jinak2 memancing... nak tanya la bang... kat area batu pahat ni mana lokasi sesuai utk mancing toman? saya dah ke machap.. tapi kecundang.. hehe.. nak wat ce mana xde rezeki... mintak lah abg rekemen tempat2 yg ok.. pintu air bekok tu saya belum pernah pegi.. tapi kalau blah dalam yg kekiri tu pernah lah g casting ruan aje.. nak dpt lesen toman.. sekali pn jadilah... hehe..

ahowk orang islam said...

sebab masa kemarau lepas banyak sangat orang pasang jaring.. aku pun xtau mna nak cari toman.. pintu air ada lagi toma,, cuma x bnyak mcm sebelum2 ni.. masuk empangan bekok pun ada.. umpan belut...

apiz said...

umpan keli jalan tak?

Gosec Mangestu said...

boleh lah bang saya minta detil perakitan serta tekniknya mancing pakai joran jaring ni

record memburu toman terbaik kawan setakat ini.

record memburu toman terbaik kawan setakat ini.
toman berukuran 30.6 inci panjang, 20.5 inci lilitan dan berat 5.76 kg.. klik gambar untuk ke post ini..

si pemakan tapa.. dia punya umpan bau,, gamat..

si pemakan tapa.. dia punya umpan bau,, gamat..
ini ikan kalau nak makan.. xda signal ketu2.. henjut terus.. haha.. stim abis layan dia ni.. klik gambar untuk ke post ini..

ikan ni kalau set ringan 8 - 12 lb memang syok abis..

ikan ni kalau set ringan 8 - 12 lb memang syok abis..
tak pernah dicatat rekod terbaik.. dah banyak kali dapat.. tp xbrapa gemar kawan nak mancing. tulang banyak.. x sedap nak makan.. tp alhamdulillah.. rezeki.. klik gambar untuk ke post ini..