Friday, April 13, 2012

layan paring??? apakah???

hasil paring.. joran+jaring

salam 1 malaya dan selamat sejahtera.. 
paring?? apa benda tu.. haha, pancing guna jaring. ada orang sebut main bendera.. ni salah satu cara nak menangkap ikan sepat siam.. nak mancing x reti.. nak turunkan jaring apolo kang kata biawak pulak.. aku dah mintak ajar cara memancing ikan ni dari otai2 yang ada. tapi semua macam xmau ajar, tanya dengan ayahanda, dia suruh guna jaring jer.. tanya kawan-kawan, ko main bendera je senang. orite..



jaring dipasang pada joran teliskop.


sebenarnya lama dah hujud lubuk-lubuk ikan sepat siam ni. cuma ikan haruan lagi best. haha.. tapi slalu sangat makan haruan, rasa jemu pulak..  macamna nak guna teknik ni?? beli jaring saiz 50mm/2inci kemudian potong jaring tersebut menjadi panjang setiap bahagian 4-5 kaki. pasangkan pada joran teliskop. 

layan paring di lubuk sepat siam

bila alatan dah tersedia. turunkan jaring pada kawasan kawanan ikan sepat siam bermain. slow2.. jangan sampai ikan lari.. teknik ni memang mujarab.. hasil ikut rezeki la.. kemahiran turnkan jaring dan tgk port kawanan ikan sepat siam bermain pun penting jugak untuk hasil lumayan.

paring diturunkan ke kawasan sasaran.

sepat siam yang terjerat.

 saiz yang agak kasar.

lagi hasil paring.

keseronokan melayan paring ni terasa bila ikan mula melangar jaring. bukan setakat ikan sepat. tembakang, puyu dan ikan selat(belida kecik) semua sangkut. cuma yang bagusnya, hanya saiz tertentu yang naik.. kawan guna jaring 2 inci. ikan kecik tak sangkut punya.. kira terjamin lagi stok ikan ni..


hasil paring yang boleh dikatakan memuaskan. kalau mancing belum tentu dapat mcm ni lagi.

bila ikan dah langar jaring. x perlu tunggu lama.. naikan je. untuk mengelakan kebosanan dan hasil maksimum. kawan bisanya guna dua set paring. baru la puas hati memaring ni.. jangan sesakali baling batu atau coba menghalau ikan. ikan sepat sensetif, kalu digodak. ikan akan lari dan bersembunyi di bawah rumput..

skali naik 3 ekor

yang ni sampai 6 ekor. puas hati.

hasil yang memuaskan. 52 ekor ikan sepat siam dengan berat keseluruhan 2.45kg

kunjungan yang membosankan..

3 hari lepas kawan pergi melayan teknik ni. sekali ada pulak 5 ekor macha buat hal.. ada ke patut parit ni di karen.. nasib baik tempat orang kalau tmpat kawan, terbakar lori ko macha..  memeng sila ini spesis.. dah hasil last tu kurang, ikan sepat siam x nampak pun diaorang dapat. semua haruan. memang ni lubuk haruan kawan simpan. tapi kena bedal spesis ni. patut la banyak luguk jadi kosong.. tak guna betul
geng macah tgh layan karen.. bagang sungguh.

hurm. nak call sapa kalau ada kes macam ni ye.. kalau la masa tu ramai.. ok jugak terbalikan lori dia..

.sekian.

5 comments:

Mat Som said...

Wah...dah tak payah beli ikan nampaknya. Ikan kat pasar pun mahal macam apa. Kembung kecik pun dah RM 9 sekg, macam tak logik, ikan kecik tu lebih mahal drp harga ayam

amin messi said...

hello bro sy bdk baru bljr nk mancing bole sy join dgn abg..abg ade fb x sy org bp jg..

ahowk orang islam said...

cikgu mat som, harga ikan ni pun mahal. sekilo rm 12..tapi susah nak mencari jadi punca dia mahal.. pemintaan melebihi pengeluaran.. haha.
.
amin messi, aku kalau bawak orang baru mancing risau sikit, sebab kata kawan2 aku, aku ni xtrem... sungai pun aku terjun, tap kalau nak joint.. boleh je.. nanti aku buat 1 komplat, tggu je pos aku yg terbaru nanti.. tgh tggu musim ikan..

Si Pari-Pari said...

Guna teleskopik, umpan lumut+sawit, cacing merah, kapas+ sawit. Seronok melayannya. Kalau kena cara dan gaya, dari pagi sampai tengahhari bleh dapat 5kg! Tempat saya dah takda ikan sepat siam ni sebab Toman dah pun menguasai kawasan lombong. Sayangnye...

ahowk orang islam said...

untung la banyak toman. hahahaha

record memburu toman terbaik kawan setakat ini.

record memburu toman terbaik kawan setakat ini.
toman berukuran 30.6 inci panjang, 20.5 inci lilitan dan berat 5.76 kg.. klik gambar untuk ke post ini..

si pemakan tapa.. dia punya umpan bau,, gamat..

si pemakan tapa.. dia punya umpan bau,, gamat..
ini ikan kalau nak makan.. xda signal ketu2.. henjut terus.. haha.. stim abis layan dia ni.. klik gambar untuk ke post ini..

ikan ni kalau set ringan 8 - 12 lb memang syok abis..

ikan ni kalau set ringan 8 - 12 lb memang syok abis..
tak pernah dicatat rekod terbaik.. dah banyak kali dapat.. tp xbrapa gemar kawan nak mancing. tulang banyak.. x sedap nak makan.. tp alhamdulillah.. rezeki.. klik gambar untuk ke post ini..